duminică, 22 martie 2009

O noua extinctie?

Ma uitam azi dimineata la un documentar pe National Geographic care prezenta influenta oamenilor asupra unor habitate si modul in care ecologistii incearca sa apere ce a mai ramas din ele.

Au fost prezentate cazurile elefantilor si a gheparzilor. Habitatul elefantilor din nu mai tin minte ce regiune a fost restrans din cauza cultivarii pamanturilor de catre oameni, astfel zonele unde se hraneau acestia au disparut, zonele pe unde acestia migrau erau acum ocupate de oameni si din cand in cand se mai intampla ca o turma de elefanti sa urmeze ruta cea veche si sa intre pe terenurile oamenilor. Pana sa apara ecologistii aceste turme erau alungate prin metode violente. Mai nou se recurge la metode menite sa apere atat omul cat si animalul.

Povestea cu gheparzi este aproximativ aceeasi. Din cauza ocuparii a unor regiuni de catre oameni, habitatul acestora a fost afectat, insa indirect, nu ca cel al elefantilor. A fost afectat habitatul altor animale mai puternice, care au fost nevoite sa migreze, iar acestea au migrat spre locurile ocupate de gheparzii. 90% din puii de ghepard nu ajung la maturitate.

Intrebarea este. Noi chiar vrem asta? Vrem ca in cativa ani sa nu mai putem admira animalele care candva erau stapane? Sa le aratam copiilor nostrii poze cu animalele de astazi? Sau vom aborda metoda cea mai usoara posibila? Salvam ADN-urile lor si le clonam, le readucem la viata artificial, poate doar ca sa umplem gradiniile zoologice.

In cazul acesta nu sunt doar cele doua animale prezentate, ci multe altele. N-ar trebui sa le aparam?

3 comments:

  1. Hopa...atragi admiratpro deja:D..imi stau in cale...se supara marius xD
    Daca ar gandii mai multzi ca tine...dar daca numa o mana de oameni isi bat capu` nu e prea roz treaba..

    RăspundețiȘtergere