vineri, 20 martie 2009

Tehnologia

Dupa ce am avut o discutie interesanta prin comentarii la articolul precedent am decis sa ma leg un pic si de subiectul asta. Ionut a afirmat ca din cauza religiei tehnologia nu s-a dezvoltat cum ar fi trebuit. Intrebarea-i cum ar fi trebuit ea sa evolueze? Sa nu credeti ca nu-mi place tehnologia si toate gadget-urile noi care apar zilnic, sau marile descoperiri stiintifice, pentru ca le ador, dar daca e sa facem o poza la lumea de azi realizam cat de prost o ducem de fapt.

Situatia in care suntem nu e din cauza ca tehnologia nu s-a dezvoltat cum s-ar fi putut daca n-ar fi fost religia, ci dimpotriva, din cauza ca s-a dezvoltat mult prea rapid in ultimii ani. Sunt de parere ca toate ar trebui sa vina la timpul lor. Omul nu a tinut pasul cu dezvoltarea. Omul de rand e dezinformat cu privire la ce se intampla in jurul lui.

Hai sa ne uitam la situatia mediului. E jalnica. Ce rost are dezvoltarea daca planeta pe care o consideram casa e distrusa? Ecologia nu a putut tine pasul cu industrializarea. Hai sa ne uitam la generatiile ce vin dupa noi. Ce se vede? O gaura neagra. Oameni care la 14 ani se imbata, fut, ii doare in cot de parinti si de scoala. Asta-i generatia influentata de tehnologie si nu de religie. Influentata de ban. Unde au disparut toate principiile? Unde a disparut bunul simt? Asta vreti sa urmeze dupa noi?

Am ajuns cu totii sedentari. Am ajuns sa ne fie lene sa iesim sa alergam, sa facem sport. Am ajuns sa traim intr-o lume virtuala. Nu vreau sa stiu cum ar fi aratat lumea daca s-ar fi dezvoltat lucrurile si mai repede. Si asa efectul dezvoltarii e dezastros. Nu religia a distrus lumea asta, ci firea omului. Dorinta de a avea tot timpul mai mult decat cel de langa. Dorinta de avutie.

Din cate stiu eu doua dintre porunci suna asa:

"Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau."
"Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau."

Poate ca daca ar fi ascultate lumea ar fi mai cumpatata. Nu banul il face pe om.

3 comments:

  1. Vreau sa punctez unele afirmatii pe care le-ai facut:
    - nu dezvoltarea noastra prea rapida a distrus mediul ci
    lacomia omului, razboaiele si capitalismul
    Ca sa dezvolt pe tema asta o sa incep cu masinile care sunt
    unul dintre cei mai mari factori de poluare, masina electrica
    exista din ani 60 plus ca mai exista si cea pe baza de hidrogen
    mai nou si pe apa (dar asta e derivata de la cea cu hidrogen), magnetism
    si probabil si altele, dar dupa cum stii marile companii petroliere
    au avut un cuvant greu de spus in privinta dezvoltarii acestora.
    La razboaie nu sunt prea multe de spus secolul trecut a fost 90%
    numai razboi(primul razboi mondial , al doilea, vietnam, razboiul rece
    care era cat pe ce sa porneasca un razboi nuclear, si apoi iugoslavia
    plus nesfarsitele razboaie religioase din asia si europa de est rusi
    ...)
    O alta posibilitate de a fi protejat mediul ar fi fost ca acei
    oameni de stiinta care au lucrat la proiectul Manhattan sa nu fi
    pus atat efort in a crea o arma ci sa foloseaca puterea nucleara
    pt a crea uzine nucleara mai sigure si pt a valorifica energia emisa
    nu sa faca o bomba care creaza o afurisita de "ciuperca" rade tot
    in jurul ei si apoi mai lasa radioactivitate pt inca 50 de ani.
    Despre capitalism sunt multe de spus asa ca iti recomand un film
    "The Genius Club", e un film low buget dar interesant.
    Cat despre religie raman la parerea ca daca oamenilor nu le-ar fi
    fost indusa aceasta frica de divinitate si pedeapsa de dupa moarte
    pt faptele tale ... ci copii ar fi fost educati intr-un mod in
    care sa pretuiasca viata, sa le stimuleze curiozitate si sa ii invete
    anume norme de bun simt nu ar mai fi la 14 ani asa cum zici tu
    si poate si palneta asta ar fi mai "curata"
    P.S. Nu iti face griji pt planeta pt ca e un sistem viu care se autovindeca
    si daca noi o sa continuam sa ne batem joc de ceea ce avem si nu o sa ne schimbam
    o sa vina asa frumos un mic potop apoi o era de glaciatiune, stii cum
    "you can mess with anything but you don't mess with mother nature" ;)
    Peace

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai punctat foarte bine. De fapt ai dezvoltat ce-am zis si eu. Razboaiele-s cu scop economic, nu religios ( excludem fanaticii ), dorinta aia de a avea ce are celalalt ne-a impins sa intoarcem armele unii impotriva celorlalti in loc sa ne dezvoltam ca o rasa.

    Educatia de care ai zis in comment iti este oferita si de biserica. Biserica doreste sa formeze un caracter uman, umil, muncitor, cu bun simt si alte atribute pozitive. Biserica moderna e mai ingaduitoare decat cea din secolele trecute, nu recurge la instigarea fricii cum se practica pe vremuri.

    Eu stiu prea bine ca planeta e un sistem viu si se autovindeca, dar gandeste-te c-au mai fost extinctii in masa din diferite motive si poate la urmatoarea vom fi noi cei care vom disparea si s-ar putea sa fie din propria greseala. Natura se poate reface si fara noi.

    RăspundețiȘtergere
  3. In primul rand ce avem noi azi in magazine...ce vedem la TV este cu cel putin 20 ani decat ceea ce exista cu adevarat...aici ma refer la tehnologie. imi permit sa sustin ca exista chiar chestii tehnologice ce putem vedea doar in filmele SF...dar momentant cineva a hotarat ca tehnologia sa se dezvolte incet si sa nu apara toate aceaste inbunatatiri poate gandinduse la impactul pe care l-ar putea avea supra populatiei planetei aceasta infuzie masiva...de noi tehnologii, desi cred ca unele ar fi foarte benefice mai ales in doemniul medical.

    Starea planetei este un degradanta, dar inca nu ireversibila daca structurile de conducere ale planetei ar uita doar pentru o saptamana de criza economica (criza generata de baci pt a detine controlul mondial...a se vedea zeitgeits 1 si 2) planeta ar fi una mult mau frumoasa...

    Copiii sunt asa cum ii cresti nu putem pune comportamentul lor pe seama tehnologiei...da ii influenteaza dar de aia au parinti si bunici sa ii indrume spre calea buna...dar toate acestea stii tu Mihai de ce se intampla ? Iti zic eu lipsa de cultura...Ce educatie poate un parinte incult poate sa ii dea progeniturii sale. Iar aceasta lipsa crasa de cultura este si datorata faptului ca au aparut cativa "smecheri" care au adus dupa ei moda de a calca in picioare intelectualii, oamenii cu principii etc. nu tre sa fi un geniu sa vezi ce fel oameni ne conduc pe noi spre deosebire de proaspatul presedinte american care a terminat 2 facultati din cele mai renumite pe bune nuc uc pile nu cu relatii nu cu pachetele sau alte mijloace secifice "smecherilor"...si clasa noastra politica ar trebui sa se compuna din intelectuali, dar nu acei vechi intelectuali ci intelectuali moderni(care sunt trecuti prin greutatile vietii stiu si de lumea care este inafara cartilor...cunosc strada)...

    S-a pierdut si cultul sportului se prefera o tigara si cafeluta in fata pc-ului...da sunt fumator si beau si cafea, DAR de cand ma stiu practic o forma de sport.

    In cele 2 porunci te referi la invidie si barfa...sicer nu vad o societate omeneasca fara ele petru simplul fapt ca asta este firea omului...

    RăspundețiȘtergere