duminică, 4 mai 2008

Tornadele

In ultima vreme am vazut la TV, atat emisiuni stiintifice despre tornade, cat si stiri despre cum au ramas oamenii fara case in urma acestui fenomen, nu doar in Statele Unite, ci si in alte tari, printre care si Romania. Astfel am decis sa fac un articol despre acest lucru, in care sa explic un pic ce se petrece atunci cand se formeaza o tornada.


Tornadele sunt produse de mai multe tipuri de conditii climatice. Majoritatea meteorologilor considera insa ca acestea se declanseaza ca urmare a ciocnirii curentilor de aer cald si rece care formeaza o suprafata circulara de presiune atmosferica scazuta, dar acesta este un raspuns general. Tornadele se formeaza la baza norilor cumulonimbus, unde aerul rece si uscat se intalneste cu cel cald si umed si sunt asociate intotdeauna cu puternice furtuni.

Aerul cu un front atmosferic scazut are tendinta sa se ridice si sa creeze un curent vertical puternic. Acest curent atrage aerul cald de la nivelul solului care se invarte din ce in ce mai rapid si absoarbe aerul din imprejur ca un aspirator. In cazuri extreme, aceste curente puternice de aer pot atinge viteze de 500 km pe ora sau chiar 800 km pe ora.

Si la noi in Romania s-au produs cateva vartejuri, insa nu au atins puterea celor din Statele Unite, unde conditiile sunt mult mai favorabile. Chiar daca populatia vede acest lucru ca ceva nou si nemaiintalnit, meteorologii spun ca aceste fenomene se produc de mult si la noi in tara si ca ar trebui sa le percepem ca un lucru natural.

Mie unu mi-e greu sa privesc asa optimist situatia, avand in vedere puterea acestor vartejuri si posibilitatea pe care acestea o au sa loveasca orasele tarii. Sper totusi ca vom fi ocoliti de asemenea pericole.

0 comments:

Trimiteți un comentariu