miercuri, 16 aprilie 2008

Compania Yahoo! in genunchi


Binecunoscuta companie Yahoo! este, in momentul de fata, ca un razboinic cu picioarele retezate, care da cu sabia in jur sa se apere de inamici. Acestia nu-si pot reduce pierderile, iar preluarea de catre Microsoft pare inevitabila. Aici intervine partea care pe mine m-a interesat si m-a impresionat. Chiar daca Yahoo! nu mai poate inainta singura, presedintele companiei nu are de gand sa vanda firma primului venit, ci analizeaza o lista intreaga de posibili colaboratori, cu care sa scoata compania din impas.

Ma intreb daca Yahoo! ar fi o companie romaneasca. In cat timp s-ar bate palma cu cei care ar cumpara firma, de la momentul in care aceasta ar fi scoasa la vanzare ? Cred ca nici nu s-ar sta pe ganduri. S-ar putea masura in fractiuni de secunda. De ce se vinde romanul asa de ieftin ? Pentru ca, dupa parerea mea, este lacom. Dorinta lui de a obtine bani, evident fara sa faca prea mult efort, este de inegalat.

As vrea sa dau ca exemplu, vanzarea uzinei de la Craiova celor de la Ford, care a fost data la un pret de nimic, iar cand i s-a reprosat premierului Tariceanu acest fapt, acesta a replicat, spunand ca daca asteptam o vesnicie sa ne cumpere altii, niciodata n-o sa ne putem afirma (In genul acesta a sunat ce a spus el, foarte nervos, la televizor. Daca nu este asa imi cer scuze.). Insa, de ce trebuie sa ne cumpere cineva ca sa ne afirmam ? Noi chiar nu avem oameni competenti in tara asta ? Si chiar daca ar fi sa vindem ceva, nu o aruncam pur si simplu pe geam, ci o vindem in asa fel incat sa iesim castigatori. Asa cu ce am iesit in castig ? Tariceanu mentiona ca vor fi disponibile 9000 de locuri de munca si exporturile de masini vor creste. 9000 de locuri de munca prost platite, ca doar forta de munca este foarte ieftina, si mii de automobile vandute, din care probabil ca nici 25% din pretul masinii n-o sa ramana in tara.

Nu ar fi mai bine sa exportam masini gandite si construite de noi, si sa ramana 100% din valoarea masinii in tara ? Dar pentru ca asta sa se intample ar trebui sa gandim si sa lucram un pic... Doamne fereste! Cum am putut sa zic asa ceva ? Noi sa gandim si sa lucram ? Imi cer scuze.

1 comments:

  1. "Noi nu gandim, noi muncim!" :)) ups.. se pare ca nici nu muncim.. =)) suntem romani, ce vrei :D nu poti schimba peste noapte 23 de milioane de persoane :>

    RăspundețiȘtergere