sâmbătă, 19 aprilie 2008

Majoritari in minoritate, minoritari in majoritate

Pornind de la situatia din Tibet si tensiunile din Kosovo, mi-am dat seama ca ce se intampla in zonele respective se poate intampla si la noi in tara. Ma refer la tensiunile, minore momentan, dintre romani si maghiari, mai evidente in zona Harghita si Covasna, unde populatia majoritara este maghiara.

Am gasit pe internet o ancheta coordonata de Centrul de Cercetare a Relatiilor Interetnice, din iunie-iulie 2000, care vorbeste mai pe larg de situatia maghiarilor din Romania, in special despre problema judetelor mentionate mai sus. Ca sa va dati seama cum sta situatia acolo, va dau doua date statistice: 98,6% dintre maghiari au invatat prima limba maghiara, iar in Harghita, in mediul rural, dupa recensamantul din 1992, populatia romana era de 19.165 de oameni, iar cea maghiara de 169.222.

Daca doriti sa cititi ancheta, apasati aici.

Eu personal n-am nimic cu ei, insa sunt anumite detalii legate de morala, care nu-mi plac. De exemplu: Cand ma duc la piata si ajung in fata unei mese,unde o babuta vinde zarzavat, sunt intampinat cu cuvintele: "teşeic (nu stiu cum se scrie, asa ca am scris cum se pronunta), poftiti". Nu ma supara faptul ca ma pofteste sa cumpar de la masa ei si in limba maghiara, insa, inainte sa spuna pe romana, si apoi pe cate limbi doreste.

Insa, trec cu vederea peste asta, pentru ca majoritatea femeilor care vand in piata sunt deja trecute de o anumita varsta si obisnuinta anilor nu mai poate fi schimbata, dar nu pot sa trec cu vederea faptul ca vad copii de 4 sau 5 ani care urla pe strada in maghiara, si numai in maghiara. Nu te supara pe mine ungure, dar traiesti in Romania. Invata-ti copilul sa vorbeasca in romana in primul rand, iar apoi poti sa-l inveti sa vorbeasca si prin semne daca asta doresti.

Si ca sa inchei intr-un mod comic, uitati-va la imaginea de mai jos si semnalati ironia.

0 comments:

Trimiteți un comentariu