duminică, 13 aprilie 2008

The root of all evil ?

Am primit ieri dimineata, de la un prieten, un film documentar despre religii, si am decis sa continui subiectul inceput pe data de 11 aprilie. Documentarul este prezentat de un om de stiinta, care este total impotriva religiei. Daca aveti rabdare sa le urmariti, linkurile sunt mai jos.

The Root of All Evil? Part 1: The God Delusion

The Root of All Evil? Part 2: The Virus of Faith

Sincer mie prezentatorul mi se pare un cretin. Ateu inrait, incearca sa convinga lumea ca religia apartine total fictiunii si ar trebui sa se renunte la ea.

Omul are dreptul sa creada sau nu. Nu ar trebui sa existe oameni care sa incerce sa convinga lumea ca nu ar trebui sa creada, dar nici oameni care sa urle in gura mare ca cine nu se alatura unei anumite religii va ajunge in infern si va suferi pana la sfarsitul zilelor. El incearca sa gaseasca raspunsul la intrebarea "De ce cred oamenii in Dumnezeu ?". Fiind om de stiinta, el spune ca daca nu are date concrete despre un anumit ceva, nu crede in existenta acelui ceva. Din pacate sunt mult prea multi ca el, insa nu despre aspectul asta doresc sa vorbesc, cu toate ca sunt multe de spus si la capitolul acesta.

As dori sa vorbesc despre singura chestie in care am fost de acord cu el. De ce se fac atatea crime in numele religiei ? De ce religia moderna instiga la ura ? Pentru ca este prost interpretata. Un om fara pregatire teologica, daca citeste un pasaj din Biblie, sau Koran, sau alta carte religioasa, nu va intelege mesajul ascuns de acele cuvinte, si il va interpreta total aiurea, posibil cu consecinte grave.

In mai multe tari se practica instigarea la violenta prin intermediul religiei, si nu doar in tari islamice, ci si in tari crestine sau de alte religii. In SUA, de exemplu, au tabere "crestine" in care oamenii profita de mintea nedezvoltata a copiilor, minte foarte maleabila si ii instiga la violenta impotriva celor de alta religie. Am o simpla intrebare. De ce sunt oamenii aia asa de incuiati ? Inteleg ca vrei sa creezi o "armata" impotriva unui popor, dar nu folosind religia. Mi se pare o chestie foarte ipocrita, sa te consideri crestin, iubitor de Dumnezeu, si sa instigi la ura si violenta, cand in cartile pe care le citesti la rugaciune scrie sa nu faci rau aproapelui.

Insa e interpretabil din nou. Sa nu-i faci rau "aproapelui". Aproapele acela poate insemna cel de neam cu mine. Hopa... atunci in altcineva, care nu-i de neam cu mine, pot sa bag un cutit ? Pot sa-l impusc in cap ? Evident, doar nu mi aproape... si uite cum, dintr-o simpla interpretare, a unei simple fraze, se pot naste asemenea greseli. Imaginati-va daca cineva interpreteaza toata Biblia sau Koranul. Haos! Haos la care din pacate s-a ajuns deja. Trist...

Dar oare nu asa este intentionat sa fie ? Oare nu asta vor, de fapt, conducatorii anumitor natii ? Sa-si formeze o armata din oameni cu minti spalate, care s-ar arunca in fata gloantelor, doar pentru ca li s-a spus ca "asa vrea Domnul". Interesant, nu ?

1 comments: