duminică, 27 aprilie 2008

Nadia Comaneci

Trecand peste cretinii pe care i-am prezentat in ultimele doua articole si revenind la subiectul weekendului, adica mari sportivi romani, va prezint povestea Nadiei Comaneci.


Nadia Elena Comaneci s-a nascut la data de 12 noiembrie 1961, in Onesti, judetul Bacau. Aceasta a concurat pentru prima data la nivel national, in anul 1970, ca membra a echipei orasului natal. Nu a trecut mult timp de atunci si a inceput antrenamentele cu Bela Karoly si sotia acestuia, Marta. La varsta de 13 ani, Nadia a avut parte de primul succes major al carierei, la Campionatele Europene din 1975 , din Norvegia, unde a castigat 3 medalii de aur si una de argint.

La 14 ani, insa, Comaneci a cunoscut succesul absolut, cand a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vara din anul 1976, de la Montreal. Nu numai ca a obtinut scorul perfect, de zece pe linie la olimpiada, dar a si castigat trei medalii de aur, una de argint si una de bronz.

Nadia s-a retras din activitatea competitionala dupa Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980, unde s-a clasat pe locul al doilea, iar intre anii 1984 si 1989 a fost membra a Federatiei Romane de Gimnastica si a ajutat la antrenarea gimnastilor juniori romani. In prezent ea este vice-presedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Presedinte Onorific al Federatiei Romane de Gimnastica, Presedinte Onorific al Comitetului Olimpic Roman, Ambasadorul Sporturilor Romanesti, Vice-Presedinte in Consiliul Director al Asociatiei Distrofiei Musculare, si membra a Fundatiei Federatiei Internationale de Gimnastica. Felicitari Nadia!

2 comments:

  1. De multe ori niste oameni precum Nadia, Nastase, si ceilalti mai sportivi fac mai mult pt tara noastra decat majoritatea oamenilor din politica :/
    Cred ca daca nu erau ei, Romania ramanea o tara necunoscuta pt multi straini...
    Tot respectu pt ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. yeap`... foarte adevarat :)>-... oamenii astia merita tot respectul

    RăspundețiȘtergere