sâmbătă, 19 aprilie 2008

Apophis. The end ?

Totul a inceput cu un clip de pe YouTube primit de la un coleg, si din faptul ca acest clip este prezent pe o pagina de stiri, intr-un articol cu titlul: "Un elev de doar 13 ani din Germania a facut de ras NASA".

Copilul, se pare, a corectat o serie de calcule facute de specialistii NASA, care indicau sansele ca un asteroid sa loveasca Terra. Vorbim despre asteroidul Apophis, care pe data de 13 aprilie 2029 va ajunge foarte aproape de Pamant, si care, dupa calculele NASA are sansa de 1 la 45.000 sa ne loveasca. Elevul german a calculat insa, sansele pe care le are asteroidul sa loveasca Pamantul, in eventualitatea ca acesta, la sosirea lui in 2029, nu loveste planeta, ci unul din cei 40.000 de sateliti artificiali ce orbiteaza in jurul Terrei, peste 28 de ani cand va reveni in apropierea noastra. Astfel, sansele de coliziune sunt de 1 la 450, cifre diferite fata de cele pe care le avea Agentia Spatiala Americana si, totodata aprobate de aceasta.

Dupa cum se poate observa, greseli se pot intampla si la case mai mari, chiar mult mai mari, dar e bine cand acestea sunt corectate. Acuma, daca stam sa ne gandim, nu mai este mult timp pana atunci, iar sansa de 1 la 450, eu o consider ca fiind foarte mare, insa, cred ca suntem suficient de dezvoltati incat sa modificam traiectoria obiectelor spatiale in asemenea fel incat sa nu prezinte niciun pericol, nici macar cand vor veni din nou in apropierea planetei, dar orice se poate intampla, si poate, in anul 2029 vom cunoaste inceputul sfarsitului pentru rasa umana, si nu numai.

Aici intervine clipul de pe YouTube despre care vorbeam la inceputul articolului, pe care va sugerez sa-l vizionati in intregime.



Sincer, pe mine clipul m-a facut sa stau si sa reflectez la ceea ce ma inconjoara, la frumusetea planetei si la complexitatea acesteia. Mediteaza si tu, si bucura-te de ea cat inca mai exista asa cum o vezi, bucura-te ca existi si profita din plin. Totul se poate termina foarte rapid.

5 comments:

  1. pana in 2029 is sanse de 1:45.000, iar dupa anul asta sansele vor fi 1:450(cand va trece pe langa orbita noastra), oricum parerea mea ii sa nu ne ingrijoram degeaba, sa nu ne batem capu cu ele...mai bine sa profitam de fiecare zi din viata...carpe diem..

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am vazut mai demult ceva emisiune pe discovery in care faceau simulari cum sa distruga ceva asteroid care urmeaza sa loveasca pamantul. Nush daca era vorba de asta, sau de altul, ideea e ca simularile n`au avut succes, navele pe care le`au trimis ei in spatiu sa ii devieze traiectoria sau ce, abia daca l`au zgariat:> asa ca nush daca intr`adevar suntem suficient de dezvoltati pentru asa ceva :p merem maine pana`n hawaii? :)) asa, sa profitam de zilele ramase pe Pamant

    RăspundețiȘtergere
  3. dap aja`i... am formulat un pic ambiguu articolul, insa, 28 de ani, ce`s aia intr`o istorie ?

    RăspundețiȘtergere
  4. sfarsitul :D
    bai, noi am prins si secolul XX si XXI, si eclipsa de soare, si tsunami-ul... ar fi ft bine sa ratam asta, ca deja am vazut prea multe :>

    RăspundețiȘtergere
  5. ah, da :D
    m`am uitat aseara la filmuletz, FIX inainte sa ma culc. Si ghici de ce am visat urat :-j
    nu mai pune chestii de`astea ca nu rezist.

    RăspundețiȘtergere